Zlata radgonska penina – Millesime

Zlata radgonska penina – Millesime

Izraz Millésime je francoski izraz, ki pomeni letnik, torej poudarja, da je peneče se vino – letniško. Hkrati gre za izraz, ki je pomembno merilo kakovosti določenega letnika, ki se z njegovo uporabo še bolj izpostavlja. V Šampanji se samo najboljši šampanjci (kar pa ni vsako leto), označijo kot Millésime.

V Radgonskih Goricah je postalo tradicionalno, da se letniki, ki kažejo poseben potencial staranja, arhivirajo. Tako našo arhivo polnimo vse od leta 1977. Pri tem so penine arhivirane ali na kvasovkah ali pa na plutovinastem zamašku.

V preteklosti so se te penine redko poskušale. Leta 2007 smo na pobudo direktorja skupaj z nekdanjim enologom, Lojzetom Filipičem, poskušali vse arhivske penine. V kleteh je takrat nekaterih letnikov zorelo tudi po 1000 in več steklenic. Tako se je ob pokušini porodila ideja, da bi v prodajo uvrstili penino, ki bi v določenem letu kazala nadpovprečne lastnosti. Ker so naše penine, pridelane po klasični metodi, vse letniške, in ker smo izbrali po kvaliteti izstopajočo penino, se ji je podelilo ime Zlata radgonska penina Millésime.

Prva Millésime penina je bila zelo suha (brut), letnika 1998, in je zorela na kvasovki. Od takrat naprej se vsako leto na tržišče lansira Zlata radgonska penina Millésime po izboru enologa.

TRENUTNO NI NA ZALOGI. 

SORTA 100% Chardonnay
LETNIK
OKUS zelo suho
STOPNJA ALKOHOLA
EMBALAŽA 0,75 l